luni, 23 iulie 2012

Scrisoare catre mine la 16 ani

Am gasit pe blogul meu preferat (nu vi-l zic, nu vi-l zic!) un articol tare-tare dragut despre ce ne-am spune, noi cei de azi, mai intelepti si mai trecuti prin viata (sa speram), daca am avea posibilitatea sa vorbim cu noi, adolescentii de la 16 ani. Si, pentru ca m-a tentat extraordinar sa-i scriu Cristinei de la 16 ani, iata:

 Cristinuca draga,

Stiu ca esti mai mult decat curioasa despre cine sunt si de ce iti scriu, poate chiar n-ai rabdare sa citesti randurile de mai jos, dar te rog, ai incredere, te vei convinge ca te cunosc mai bine decat ai putea sa-ti imaginezi.
Nimic din ce-ti spun eu acum nu e o regula, nu e obligatoriu, nu te grabi sa despici firul in patruzeci, sau sa vezi drama.
Linisteste-te, da? O mai spun odata: linisteste-te! Relaxeaza-te! O sa fie bine! Stii cum de fiecare data cand esti speriata iti place sa te prefaci ca momentul a trecut si ca esti in viitor si totul e perfect? Ai dreptate! In viitor totul o sa fie perfect :) Daaaaaar, poti sa ajungi acolo pe doua drumuri: unul destul de dificil in care vei da cu capul de multi-multi-multi-multi pereti, sau unul poate-plictisitor insa mai plin de tine.
Ce zici? Il alegi pe cel cu rani si drama? Stiam eu :) Ok, hai sa-ti spun ce trebuie sa faci ca sa treaca vanataile mai repede:
Incearca sa renunti la frica. Sa ai curajul sa spui lucrurilor pe nume. Orice-ti trece prin cap, oricand, fara nici un fel de retinere! Dar fii sincera, da? Cat mai sincera! In loc sa vorbesti in capul tau, sau cand te uiti in oglinda, incearca (cat mai des) sa le vorbesti oamenilor cu care ai de-a face. Tuturor! Fara exceptii! Spune exact ce simti! Ai sa vezi cat de mult simplifici totul. Vei stii daca e da sau nu, daca e bine sau rau. Pune toate intrebarile care te macina! N-ai ce pierde! Ti-am spus doar, o sa fie bine :)
Apoi, sa stii ca oamenii mint. Aproape tot timpul :) Nu e de rau, nu te speria, nu trebuie sa iti pierzi increderea in ei, dar nici sa ai asteptari prea mari. Intelege ca uneori asta e tot ce pot sa faca, sa minta, si incearca sa nu fi prea dezamagita de minciuni. Cand vei fi mintita stii ce sa-ti spui? "Am avut dreptate, m-a mintit" . Nu te intreba "de ce". N-ai sa gasesti raspunsul. Aaaa, inca ceva, daca ai prins pe cineva cu minciuna...iarta-l/iart-o, dar treci mai departe. Serios. Fara el/ea in viata ta.
Cat despre dragoste...ce sa-ti spun...oricum nu ma crezi :) Ai timp sa...orice :) Aplica ce ai citit mai sus. Nu renunta la tine, nu te pune pe locul doi.
Respectul nu inseamna sa fii "cool" sau ce mai vezi tu pe la liceu. N-ai de ce sa fi invidioasa pe nici un coleg. Categoric nu trebuie sa nu-ti doresti sa fi ca nimeni altcineva. Asta pentru ca n-ai motive :)

Apoi, inca doua-trei chestii si e musai sa ma asculti. Hai ca nu sunt reguli, lasa tentatia sa faci exact invers! (Vezi, te cunosc, stiu ca vrei sa faci exact opusul).
Stai mai mult cu bunica ta. Cat mai mult! Si incearca sa fi mai cuminte cand esti pe-acolo.
Nu-ti mai roade unghiile! Serios!
Pune mana si citeste mai mult! Carti! Carti! Carti!
Scrie mai mult!

OK, cam asta am vrut sa-ti spun. Ah, da, stiu ca vrei sa scurtezi drumul si sa ajungi in viitorul ala perfect de care vorbeam la inceputul scrisorii...dar, pe bune, n-ai cum. Nu incerca sa arzi etape pentru ca vei fi obligata sa le recuperezi. Traieste totul! Apropos, asta urmeaza sa fie citatul tau preferat in viitor :)

Traieste totul!


Niciun comentariu: